Belépés

Dátum-névnap2024. június 12. szerda Villő napja van.

Pontos idő

Többféle öntözőrendszer létezik, és nem mindegyik automata. Ezen a csoportosítási szemponton belül három különböző öntözőrendszert is megkülönböztetünk, azonban ez mégiscsak kettő főcsoportba sorolható. A három különböző a manuális, a hibrid és az automata öntözőrendszer.

 

A manuális – vagy más néven kézi indítású – öntözőrendszer az, amelyik nem képes automatán, azaz program szerint működni, hanem emberi felügyeletet igényel. Csapok kézi megnyitásával lehet elindítani, valamint elzárni. Más tekintetben ugyanolyan, mint az automata öntözőrendszer, csak a vezérlőegység és a mágnesszelepek hiányoznak belőle, illetve ezzel a lényegét veszti el, azt, amiért kényelmes, amiért megbízható, amiért idő – és víztakarékos. Nem is beszélve arról, hogy el fog jönni az ideje majd, hogy át akarják alakítani automata öntözőrendszerré, és akkor újabb nagy munkával és feleslegessé vált alkatrészekkel együtt jóval nagyobb kiadássá duzzad, mint ha egyből az automata lett volna választva.

Az automata öntözőrendszer természetesen mindez ellenkezője. Arra lett kifejlesztve a lassan egy évszázados innováció alatt, hogy a lehető legtöbb kényelmet és szabadidőt biztosítsa a felhasználójának és ezek mellett kiemelten víztakarékos is legyen. Ne korlátozza a kert használatát és a teendőiben se gátolja a kerttulajdonost. Bármikor napokra el lehessen utazni úgy, hogy teljesen biztonságban lehessen tudni a kertet a locsolás szempontjából. Amit pedig az automata öntözőrendszeren kívül semmilyen más öntözési módszer sem tud, az bizony a páratlanul szép kert! Ennek fő oka a pótolt csapadék egyenletes eloszlása, valamint a periodikus öntözés, amihez a növények hozzászoknak. Az állandó és kielégítő mennyiségű öntözés hatására pedig a legjobb formájukat tudják hozni a virágaink, bokraink és a gyep. Ettől olyan szép, és messziről is jól látható az a kert, amiben automata öntözőrendszer működik.

A hibrid öntözőrendszer valójában nem egy önálló fajta. Lehet hibrid a manuális és az automata öntözőrendszer is. Attól hibrid, hogy egyidejűleg több öntözéstechnikai márka felhasználásával készült. Tehát hibridnek mondható az az öntözőberendezés, amelynek a vezérlője mondjuk Orbit márkájú, míg az esőérzékelője pedig K-Rain. Én is előszeretettel építek hibrid rendszereket, mivel így mindenből a legjobbat tudom beépíteni.